Polykristal ve Monokristal Güneş Panelleri Arasındaki Fark Nedir?

Polykristal ve Monokristal Güneş Panelleri Arasındaki Fark Nedir?

Monokristal Ve Polikristal Paneller Arasındaki Fark Nedir?

Nasıl seçilir :

Güneş sisteminiz için nasıl seçim yapılır: monokristal mi yoksa polikristal güneş panelleri mi? Güneş panelleri için alışveriş yaparken paneller arasında iki temel estetik fark olduğunu fark etmiş olabilirsiniz: bazıları siyah ve diğerleri açık mavi. Bu karartılmış paneller monokristal olarak bilinir ve açık mavi paneller polikristal olarak bilinir. Bu paneller arasında birkaç önemli fark vardır ve güneş enerjisi kurulumlarındaki çoğu şey gibi, hangisinin en iyi olduğu konusunda herkese uyan tek bir cevap yoktur.

Hem monokristal hem de polikristal paneller, güneşten enerji toplamak gibi aynı genel işlevi yerine getirir. Her ikisi de silikondan yapılmıştır, ancak temel fark, kullandıkları silikon güneş pilinin türüdür. Monokristal, adından da anlaşılacağı gibi, tek bir silikon kristalinden yapılmış hücrelere sahiptir. Polikristalin güneş panelleri, birlikte eritilmiş birçok silikon parçasından yapılmış güneş pillerine sahiptir.

Güneş panelleri nasıl çalışır?

Öncelikle, güneş enerjisinin nasıl üretildiğinin temellerini anlamak faydalı olabilir. Fotovoltaik güneş panelleri, silikondan yapılmış birçok güneş pilinden oluşur. Güneş ışığı panellere çarptığında elektrik akımı oluştururlar. Paneller, bir elektrik alanı oluşturan hem pozitif hem de negatif bir katmana sahiptir.

Güneş panelleri tarafından toplanan akım daha sonra bir aküye ve/veya invertere ne kadar akım gittiğini kontrol eden bir şarj kontrol cihazına beslenir.

Monokristal güneş paneli nedir?

Daha koyu renkli ve en yüksek dereceli silikondan yapılmış monokristal güneş panelleri , polikristal panellerden daha fazla enerji verimlidir. Bu, onları Polikristalli panellerden daha az yer kaplar. Aynı seviyede çıktı elde etmek için çatınızda daha az güneş paneli kullanmanız gerekecek.

Monokristal paneller ayrıca tipik olarak en uzun ömre sahiptir. Birçok üretici, monokristal güneş panellerine 25 yıl garanti veriyor.

Her güneş pili sadece bir kristalden oluşur. Bu, elektrik akışını oluşturan elektronların serbestçe hareket etmesini sağlar. Sonuç olarak, polikristal panellere göre enerji açısından daha verimlidirler, ancak aynı zamanda üretimlerini daha pahalı hale getirirler.

 

Monokrsital Panel Fiyatları İçin Tıklayınız.

 

Polikristal güneş paneli nedir?

Açık mavi renkli olan polikristal paneller, monokristal panellerden daha az verimlidir, ancak aynı zamanda tipik olarak çok daha ucuzdurlar.

Üreticiler, Polikristalli paneller yapmak için birçok silikon parçasını birlikte eriterek panel için farklı hücreler oluşturur. Her hücrede çok sayıda kristal olduğundan, elektronların hareket etmesi için daha az solunum alanı vardır. Bu, onları monokristal panellerden daha az verimli hale getirir. Üreticilerin her geçen gün daha verimli hale gelen yeni polikristal teknolojisini araştırmaya ve geliştirmeye devam ettiğini belirtmek önemlidir. Bir gün, polikristal ve monokristal paneller için verimlilik oranları eşdeğer olabilir.

 

Polykrsital Panel Fiyatları İçin Tıklayınız.

 

Peki hangi güneş panelini almalıyım?

Sizin için neyin en önemli olduğuna karar vermek, hangi panelleri satın alacağınız konusunda size yardımcı olacaktır.

Alan Kısıtlamaları: Alan bir sorunsa, örneğin bir minibüsün çatısında, enerji ve alan açısından daha verimli oldukları için monokristal paneller satın almayı düşünebilirsiniz. Çoğu durumda, polikristal panellerle aynı güneş enerjisi çıkışını elde etmek için daha az güneş paneline ihtiyacınız olacaktır.

Bütçe Kısıtlamaları: Güneş panelleriniz hakkında karar verirken ana itici faktör para ise, daha ucuz olan polikristal panelleri tercih edebilirsiniz.

MONOKRİSTAL SİLİKON GÜNEŞ PİLLERİ

Monokristal silisyumdan yapılan güneş pilleri siyahtır ve yüksek saflıklarının bir göstergesi olarak çok düzgün bir görünüme sahiptir.

Artıları:

  1. Monokristal güneş panelleri, tipik olarak en yüksek verimlilik oranlarına sahiptir.
  2. Bu yüksek verimlilik oranı, metrekare başına daha fazla güç ürettikleri ve bu nedenle yerden çok verimli oldukları anlamına gelir.
  3. Monokristal oldukları ve ısıda daha iyi performans gösterdikleri için bu panellerin en uzun ömre sahip olduğu tahmin edilmektedir. Çoğu 25 yıllık bir garantiyle gelir, ancak muhtemelen 25 yıldan önemli ölçüde daha uzun süre dayanır.
  4. Düşük ışık koşullarında benzer dereceli polikristal güneş panellerinden daha iyi performans gösterirler.
  5. Birçok insan, tek biçimliliğini ve siyah rengini, polikristal panellerin mavi renginden ve bazen alacalı deseninden daha estetik buluyor.

Eksileri:

  1. Monokristal güneş panelleri, polikristal panellerden daha pahalıdır.

POLİKRİSTAL SİLİKON GÜNEŞ PİLLERİ

Polikristalin silikon bazlı ilk güneş panelleri 1981 yılında piyasaya sunuldu. Bu paneller mavi renktedir ve bazen alacalı bir desene sahiptir.

Artıları:

  1. Çok kristalli silikon yapmak için kullanılan işlem daha basittir ve maliyeti daha düşüktür.

Eksileri:

  1. Daha düşük verimlilik oranı nedeniyle, metrekare başına daha az güç ürettikleri için alan açısından o kadar verimli değiller.
  2. Polikristal paneller, monokristal güneş panellerinden daha düşük ısı toleransına sahip olma eğilimindedir ve yüksek sıcaklıklarda monokristal güneş panellerinden biraz daha kötü performans gösterir.
  3. Isı, yalnızca çok kristalli güneş panellerinin performansını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda ömürlerini önemli ölçüde kısaltması da öngörülür.
  4. Bu paneller ayrıca düşük ışık koşullarında daha az verimlidir.
  5. Polikristalin paneller, homojen olmayan bir görünüme ve bazen benekli mavi bir renge sahip oldukları için estetik açıdan daha az hoşa gidecektir.

 

Ürünlerimizin Ölçü Ve datasheet Bilgilerine Ulaşmak İçin Tıklayınız.

 

Temel çıkarımlar: monokristal ve polikristalin


  • Monokristal güneş panelleri, tek bir silikon kristalinden yapılmış siyah renkli güneş hücrelerine sahiptir ve genellikle daha yüksek verimlilik derecesine sahiptirler. Bununla birlikte, bu paneller genellikle daha yüksek bir fiyata gelir.
  • Polikristalin güneş panelleri, birlikte eritilmiş çoklu silikon kristallerinden oluşan mavi renkli hücrelere sahiptir. Bu paneller genellikle biraz daha az verimlidir, ancak daha ekonomiktir.
  • Mono ve poli güneş panellerini karşılaştırırken, her ikisi de elektrikten tasarruf etmenizi sağlar. Seçim, kişisel tercihinize, alan kısıtlamalarına ve sizin için en iyi finansman seçeneğine bağlıdır.

Mono ve poli güneş panelleri: temel ölçümler

 

MONOKRİSTAL PANELLER

POLİKRİSTAL PANELLER

Maliyet

Daha pahalı

Daha az pahalı

Yeterlik

Daha verimli

Daha az verimli

Estetik

Güneş pilleri siyah renktedir

Güneş pillerinin mavimsi bir tonu vardır

Ömür

25+ yıl

25+ yıl

Sıcaklık katsayısı

Daha düşük sıcaklık katsayısı/sıcaklık değiştiğinde daha etkili

Sıcaklık değiştiğinde daha yüksek sıcaklık katsayısı/daha az etkili

 

 

Tüm Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Polykristal Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Monokristal Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Monokristal Half Cut Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Esnek Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız : 

Bıfacıal Güneş Paneli Nedir?

Half Cut (Yarım Kesimli) Güneş Enerji Panelleri Nedir?

Perc Hücre Nedir?

Esnek Solar Güneş Paneli Nedir?

 

 

 

Etiketler: Polykristal,Monokristal,Güneş Panelleleri
Ocak 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR