Perc Hücre Nedir?

Perc Hücre Nedir?

PERC Hücre Teknolojisi Nedir?

PERC ne anlama geliyor?
Kelimenin tam anlamıyla, Pasifleştirilmiş Verici ve Arka Hücre anlamına gelir . Pasifleştirilmiş Verici ve Arka Temas terimini de bulabilirsiniz .

 

PERC nedir?
PERC hücre teknolojisi, otuz yıldır kullanımda olan ve genellikle tüm fotovoltaik kılavuzlarda yer alan standart hücre mimarisinden farklı bir güneş pili mimarisi tanımlar.

Bugün itibariyle, üretilen kristal güneş pillerinin büyük çoğunluğu aşağıda sunulan yapıyı takip etmektedir.

Yukarıdan arkaya:
– temas noktalarını oluşturmak için şablon baskılı gümüş macun
– Yansıma Önleyici Kaplama – PN bağlantısını
oluşturan fosfor difüzyonlu, bor katkılı silikon plakalar – alüminyum Arka Yüzey Alanı (Al-BSF) – şablon baskılı alüminyum macun

Bilim adamlarının amacı, güneş pillerinden elektronlardan en iyi şekilde yararlanmak olan PERC mimarisi, esasen arka yüzeye yakın ışık yakalamayı iyileştirmeyi ve elektron yakalamayı optimize etmeyi sağlar.

PERC ve PERC?
PERC kısaltması altında aslında PERL, PERT, PERF isimli güneş pili teknolojilerini de buluyoruz. Başlangıçta PERC terminolojisinde dikkate alınmasalar bile, artık genellikle aynı ailenin bir parçası olarak kabul edilmektedirler.

 

Teknolojinin ilgi alanı nedir?
PERC hücre yapısının ana avantajı, üreticilerin fiziksel sınırlarına ulaşan standart güneş pillerinden daha yüksek verimlilik elde etmelerini sağlamasıdır. Teknolojinin mevcut durumu ile %1'e varan mutlak verim kazancı elde etmek mümkündür. Üretim sürecinde daha fazla adım varken, verimlilik artışı sistem seviyesinde de maliyetlerin düşmesini sağlar. Güneş pili verimliliğindeki iyileştirme, maliyetlerin düşürülmesine katkıda bulunur.
Dolayısıyla bu hücre mimarisi, rekabetçi fiyatlarla yüksek verimli güneş panelleri üretmek için en iyi potansiyellerden birini sunuyor gibi kabul edilir.

  

Neden şimdi?
Standart güneş pili mimarisinin 80'li yılların ortalarından beri kullanımda olduğunun altını çizmek ilginçtir. O zamandan beri teknoloji, ön temasları oluşturmak için daha iyi macunlar, daha ince temas noktaları, optimize edilmiş yansıma önleyici kaplama ile kademeli olarak geliştirildi. Endüstrinin araştırma düzeyinde elde edilen verimlilikleri neredeyse yakalaması neredeyse 30 yıl sürdü

 

Daha önce de belirtildiği gibi, araştırma düzeyinde elde edilen performanslar ile endüstriyel düzeyde seri üretimde elde edilenler arasında her zaman bir boşluk vardır. Bu nedenle, PERC hücre teknolojisi şimdi ortaya çıkıyorsa, bunun başlıca nedeni ekonomik nedenlerdir. Gerçekten de endüstri, ekonomik ve teknik olarak uygulanabilir konseptler elde etmek için her zaman taviz vermelidir. 30 yıl boyunca, standart hücre teknolojisine getirilen sürekli artımlı iyileştirmeler ekonomik ve teknik olarak mümkündü. Artık standart konsept sınırlarına ulaştığına ve PERC teknolojisini tanıtmak için değer zinciri boyunca teknik bilgi birikimine sahip olduğuna göre, yüksek güçlü ve yüksek verimli güneş panelleri üretmek için yeni bir uygulanabilir platform oluşturabilir.

 

PERC teknolojisi özünde daha iyi, zayıf ışık performansına sahip midir?
PERC teknolojisinin gelişimine paralel olarak, veri sayfalarında zayıf ışık altında geliştirilmiş performansla ilgili argümanların ortaya çıktığını gördük. O halde bu iki gerçeğin ilişkili olup olmadığını merak etmek meşrudur. İyileştirilmiş zayıf ışık performansına sahip PERC tabanlı modüller bulacağınız doğru olsa da, bunun PERC hücre teknolojisi ile özünde hiçbir ilgisi yoktur.

Teknolojiyle ilgili zorluklar Her yeni teknolojide olduğu gibi, PERC teknolojisinin arkasındaki zorluk, süreci kontrol ederken teknolojiyi ölçeklendirebilmektir. Aleo'da her zaman know-how'a değer veriyoruz ve bu hücreleri üretebilmek kesinlikle var. PERC teknolojisiyle ilgili zorluklar arasında iki tanesi, bu teknolojiyle donatılmış bir panelin sahibini etkilemeye daha yatkındır.
İlki, Işık Kaynaklı Bozulma ile ilgilidir. LID, bir modülün ışığa ilk maruz kaldıktan sonra gücünün bir yüzdesini kaybetmesine neden olan bu etkidir. Doğrusal garantiye sahip üreticilerin neden ilk yıldan sonra gücün %100'ünü garanti etmediğini açıklıyor. 

PERC güneş pillerini standart güneş pillerine göre akıllı bir seçim yapan en önemli 5 fark

Tıpkı cep telefonu üreticilerinin her ay eklenen özelliklere ve ileri teknolojiye sahip yeni bir telefonla gelmeye devam etmesi gibi, güneş enerjisi bileşenleri üreticileri de en son ve uygun maliyetli teknolojiyi masaya getirmek için yenilikler yapmaya devam ediyor. PV endüstrisi, kullanıcıların yatırım getirisini ve güneş pillerinin verimliliğini en üst düzeye çıkarma konusunda başarılıdır.

 

Son birkaç yılda, yenilenebilir enerji endüstrisindeki teknolojik ilerleme artıyor. Gelişmelerle birlikte, PERC (Pasifleştirilmiş Verici ve Arka Hücre) güneş pili, üreticiler için yeni tercih edilen teknoloji olarak ortaya çıktı. Işık emilimini ikiye katlamak ve genel "quantum verimliliğini" artırmak için hücrenin arka tarafında ekstra katmanlar kullanan gelişmiş bir hücre mimarisidir. Yüksek verimli hücreleri ile güneş ışığını kolayca kullanılabilir elektriğe dönüştürür. Düşük ışık koşullarında ve yüksek sıcaklıkta iyi performans gösterir. PERC hücre teknolojisi, esnekliği ve enerji yoğun güneş enerjisi kurulumuyla bilinir.

PERC hücrelerine geleneksel güneş pillerine göre bir avantaj sağlayan nedir?

Standart ve PERC hücrelerinin yapısını karşılaştırırsak, her ikisi de güneş ışığını elektriğe dönüştürmek için silikon kullanır, yapı oldukça aynıdır. Bununla birlikte, PERC hücrelerinin sahip olduğu tek fark, ek bir arka yüzey pasivasyon katmanı olmasıdır. Pasivasyon katmanı, elektron yakalamayı iyileştirip optimize ederek hücrelere daha fazlasını yaratmaları ve daha verimli olmaları için destek sağlar.

 

Tüm güneş pillerinin alt kısmında bir alüminyum katman bulunur. Silikon normalde cam aynadan daha yüksek bir kırılma indeksine sahiptir, bu nedenle alüminyum bir cam ayna ile desteklendiğinden %89'luk yansıtıcılık büyük değildir. Bununla birlikte, alüminyum ve silikon arasına daha düşük bir kırılma indisine sahip ek pasifleştirilmiş katmanın yerleştirilmesi, yansıtmayı %98'e çıkarabilir ve bu da panellerin genel verimliliğini artırır.

PERC hücre mimarisi, çok rekabetçi bir fiyata yüksek verimliliğe sahip güneş panelleri üretir. PERC son birkaç yılda ivme kazandı.Standart güneş pillerinin aksine, daha az PERC hücresi ile aynı miktarda elektrik üretebiliyor. Daha az hücre, genel sistem maliyetinin ve sistem dengesi maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur.

İşte PERC güneş pillerini akıllı bir seçim yapan 5 fark;

Elektron kombinasyonunu azaltır : Elektronların yeniden birleşme eğilimine elektron kombinasyonu denir. Bir panelin verimliliği, elektronların hücre içindeki serbest hareketine bağlıdır, elektro kombinasyon bu akışı engeller. Ekstra pasivasyon katmanı, elektronların serbest akışına yardımcı olarak daha fazla enerji üretmeleri için güçlü, değişmez ve uyumlu olmasını sağlar.

Absorpsiyon kapasitesini iki katına çıkarır: Pasivasyon tabakası, absorbe edilmemiş ışığı ikinci absorpsiyon turu için güneş hücresine geri yansıtır. Dağınık ve yansıyan tüm ışığı emer. Ek elektrik üretilmesine yardımcı olur ve bu hücreleri daha yetkin hale getirir.

Hücrelerin sıcaklığını korur: Güneş pilleri genellikle arka katmanda güneş ışığıyla birlikte belirli dalga boylarını biriktirerek hücrelerin genel performansını etkiler. Ekstra pasivasyon katmanları dalga boylarını yansıtır ve hücrelerin sıcaklığının korunmasına yardımcı olur.

Daha Yüksek Dahili yansıtma : PERC güneş pillerinin bu özelliği, kullanıcıların yeni kurulum ve konumlandırma yöntemleri olasılıklarını keşfetmesine olanak tanır. Ayrıca daha fazla dizi düzeni esnekliği sağlar. Düşük ışık koşullarında ve yüksek sıcaklıklarda bile güneş ışığını emebilir.

Daha hızlı ROI ve daha fazla tasarruf: PERC hücrelerinin yukarıda belirtilen tüm özellikleri, daha yüksek enerji yoğunluğu ve elektrik üretimi sağlar. Artan enerji yoğunluğu, sistem için yerelleştirilmiş elektrik maliyetini düşürür. Kullanıcılar, PERC hücrelerinin yukarıdaki özelliklerinden yararlanarak daha hızlı yatırım getirisi elde edebilir.

 

 

 

Tüm Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Polykristal Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Monokristal Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Monokristal Half Cut Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

Tüm Esnek Solar Güneş Panellerimizi Sitemizden Ziyaret Edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız : 

 

Bıfacıal Güneş Paneli Nedir?

Half Cut (Yarım Kesimli) Güneş Enerji Panelleri Nedir?

Polykristal ve Monokristal Güneş Panelleri Arasındaki Fark Nedir?

Esnek Solar Güneş Paneli Nedir?

 

Etiketler: perc hücre,solar perc hücre
Ocak 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR